Cinque Terre – prachtige kleurrijke dorpjes

De Cinque Terre, bestaat uit 5 dorpjes, en ligt aan de kust tussen Levanto en La Spezia in Ligurië. Sinds 1997 zijn de dorpen van de Cinque Terre opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De dorpen zijn vooral bekend door hun unieke en schilderachtige ligging, de authentieke sfeer en de heerlijke wijnen, bijv. de Cinque Terre Bianco. Sommige wijngaarden liggen op hellingen, van soms wel 50%. Erg moeilijk dus om je te verplaatsen met een mand op de rug om de druiven te plukken.

Het gebied is prima te bereiken via de boot vanuit de haven van La Spezia. Er varen meerdere boten per uur naar Portovenere. Vanuit Portovenere gaan de boten verder naar de Cinque Terre. Vanaf de boot heb je een schitterende uitzicht op de dorpjes, met de vele gekleurde huisjes, de steile rotswanden en de wijngaarden.
Portovenere - Holland Italia Events (2)
Het eerste dorpje is Riomaggiore, daarna Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. De dorpen zijn onderling via een wandelpad, il Sentiero Azzuro (het blauwe pad), met elkaar verbonden. Trek stevige wandelschoenen aan want het is een behoorlijke klim om van het ene dorp naar het andere te lopen. Maar het uitzicht is fantastisch. Het gedeelte tussen Riomaggiore en Manarola staat bekend als Via dell’Amore, dit vanwege de vele liefdesbetuigingen op de muren langs het wandelpad.

Manarola

station Manarola

 

De Cinque Terre is tegenwoordig ook heel goed bereikbaar via het spoor. Elk dorp heeft een eigen station en binnen een mum van tijd ben je in het volgende dorp of terug naar La Spezia.

Het is fantastisch om een aantal dagen rond te dwalen in de verschillende dorpjes, door de nauwe steegjes, een heerlijk hapje te eten of een duik nemen in het azuurblauwe water.

De Cinque Terre een kleurrijk stukje Italië.