Aperol Spritz, de lekkerste Apertivo

De echte Aperol Spritz

 

Aperol Spritz is een lekker frisse aperitivo uit de Veneto en heel eenvoudig te maken. Het is eigenlijk een variatie van een Spritz of Spritzer, die voor het eerst gemaakt werd tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. Zij vonden prosecco iets te zwaar en deden water bij de wijn. 

Er is geen eenduidige samenstelling voor Spritz. Er bestaan talloze variaties per plaats of op smaak van de lokale barman. De ingrediënten zijn over het algemeen Prosecco, bronwater en Aperol.

De hoeveelheden lopen nogal uiteen, maar de meeste recepten houden het op een verhouding van 40% wijn, 30% water en 30% aperitief. De laatste 30% kan worden ingevuld naar de smaak van de maker, een aantal alternatieven lenen zich er goed voor.

In Verona en aan het Gardameer wordt de Aperol Spritz als volgt gedronken:

40% Prosecco
30% bronwater
30% Aperol
schijfje sinaasappel

Serveer met typische Italiaanse hapjes als olijven, chips, noten of tramezzini.

Wat is Aperol?

Aperol is een Italiaanse likeur die oorspronkelijke geproduceerd werd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Aperol wordt nu geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder meer bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Hoewel het een beetje lijkt op Campari heeft Aperol een alcoholpercentage van 11% – iets minder dan de helft van Campari. Campari is ook roder en donkerder van kleur.

Aperol Spitz is een MUST in Venetie, Padova, Verona en aan het Gardameer. Maar het wordt tegenwoordig ook graag gedronken in Milaan. In Milaan bestaat zelfs Terazza Aperol…..een super trendy tent met uitzicht over heel Milaan. Hier moet je eens naar toe gaan als je van deze lekkere Apertivo houdt.