De geschiedenis van Nutella

Pietro Ferrero, een banketbakker uit de Italiaanse regio Piemonte, bedenkt een smeuïge pasta op basis van hazelnoten, suiker en een vleugje cacao, dat in die tijd zeer moeilijk te verkrijgen was. Deze lekkernij had de vorm van een pakje boter en werd in plakjes gesneden om op de boterham te leggen. Ze kreeg de naam ‘Giandujot’, een hommage aan een bekend carnavalspersonage uit die tijd. Op 14 mei 1946 wordt de onderneming Ferrero officieel opgericht.

 

De heerlijke pasta ‘Giandujot’ wordt verder ontwikkeld tot een nieuw, makkelijk smeerbaar product met de naam Supercrema. Michele Ferrero (zoon van Pietro) benut zijn briljante, vernieuwende geest en verbetert, na tal van probeersels en mislukkingen, het recept om de eerste pot hazelnootpasta met cacao te maken, die nu alleen nog een klinkende naam nodig heeft. Michele gaat dus opnieuw aan het werk en bedenkt de perfecte naam voor de bekendste smeerpasta ter wereld: Nutella.  Na de verovering van Europa, vestigt Nutella zich in Australië: de eerste fabriek van Nutella buiten Europa wordt geopend in Lithgow, vlakbij Sydney.  In 1983 strijkt Nutella neer in de Verenigde Staten, waar een fabriek wordt geopend.

 

NB. Nutella is een product van Ferrero. Ferrero is een familie bedrijf uit Piemonte. Ferrero is opgericht in 1946. De Ferrero Groep maakt jaarlijks een omzet van 8,4 miljard euro. De Groep stelt meer dan 34.000 personen te werk in 53 landen en heeft 20 fabrieken  verspreid over de hele wereld, waaronder 3 Sociale Ondernemingen in Afrika en Azië, en 9 landbouwondernemingen. Haar producten zijn aanwezig en worden verkocht in meer dan 160 landen. Algemeen directeur is Giovanni Ferrero.