Grana Padano versus Parmigiano Reggiano.

De meeste mensen zeggen al gauw Parmezaanse kaas tegen alle harde kazen en raspkazen die over de pasta of pizza gaan…..maar is dat eigenlijk wel correct?

Wat zegt Wikipedia erover.

Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano (de Italiaanse benaming voor de Po-vlakte. Grana Padano kaas wordt al sinds de 12e eeuw gemaakt. De productie en kwaliteit worden gecontroleerd door de Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano. Grana Padano is sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie.

Parmezaanse kaas, in het Italiaans Parmigiano Reggiano is een soort kaas die oorspronkelijk Parma komt. De kaas die in de regio geproduceerd wordt had al in 1200-1300 de vorm die hij nu nog steeds heeft. De Parmigiano is goed te onderscheiden van vergelijkbare kazen. Alleen de kaas uit het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia (plus delen van Bologna en Mantua) mag de naam Parmigiano Reggiano dragen. De echte Parmigiano Reggiano  is te herkennen aan het zegel dat over de hele zijkant van de kaas gedrukt is, en waarop Parmigiano Reggiano te lezen is. De productie van de kaas wordt beheerd door het Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano.

Parmigiano Reggiano wordt wel “de enige echte parmezaanse kaas” genoemd. Deze kaas wordt voor gebruikt vaak geschaafd of geraspt, maar kan het best als stuk worden gekocht. Hoewel hij veel wordt gebruikt als raspkaas over pasta, komt hij beter tot zijn recht wanneer hij bijvoorbeeld in dunne plakjes aan een salade of carpaccio wordt toegevoegd. Italianen eten de kaas ook na de maaltijd, met fruit of noten. Het is een pittige kaas met een fruitig aroma en even kostbaar als geliefd. Zozeer zelfs, dat vrachtwagens die Parmigiano Reggiano vervoerden wel eens overvallen zijn. Het is een harde, korrelige kaas van koemelk, die al meer dan 800 jaar wordt geproduceerd in de Italiaanse provincies Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van de provincies Mantua en Bologna. Hij wordt uitsluitend gemaakt van verse, lokale koemelk en moet tussen 12 en 24 maanden rijpen. Na afloop van de rijping wordt de kaas gekeurd. Kaas die op kleine punten wordt afgekeurd wordt nog steeds wel in de handel aangeboden, maar draagt de naam dan niet op de korst of krijgt een streep door de merknaam op de korst.

Grana Padano is de andere, harde, beschermde Italiaanse kaas. Ook deze is gemaakt van koemelk.  Hij dankt zijn naam aan de korrelige structuur die hij krijgt naarmate hij ouder wordt (grana) en aan de Po-vlakte, die in het Italiaans Val Padana wordt genoemd. Toch wordt Grana Padano niet alleen daar, maar ook in andere delen van Noord-Italië geproduceerd. Het is een van de oudste harde kazen ter wereld. Een klooster in de buurt van Milan maakte deze populaire kaas al bijna 1000 jaar geleden.

Grana Padano rijpt tenminste 9 tot 16 maanden. Hij is daarmee meestal jonger dan Parmezaan, wat milder van smaak en wat minder kruimelig van structuur. De kaas wordt ook wel langer gerijpt, en wordt dan verkocht onder de naam Grana Padano oltre 16 mesi (ouder dan 16 maanden) of Grana Padano Reserva (ouder dan 20 maanden).

De Grana Padano is minder vet dan de Parmigiano.

De Parmigiano is iets duurder dan de Grana Padano.

De Parmigiano heeft vaak een iets sterkere smaak….

Er wordt bijna evenveel Grana Padano verkocht als Parmigiano…..

…..maar de Italianen van boven de Po rivier vinden de Grana Padano veel lekkerder…….de Italianen van onder de Po rivier zijn het hier natuurlijk helemaal niet mee eens.