Isola del Garda – Eiland in het Gardameer…..het is maar een klein eilandje….. eigenlijk een klein paradijsje. Het doet qua vorm een beetje denken aan een komma. Op het grootste stuk staat een prachtige Villa en de “staart” is rijk begroeid.

Het eiland is al lang bewoond. In 1221 stichtte Franciscus van Assisi op het noordelijke deel een eenvoudige hermitage. In opdracht van de familie Lecchi werd er tussen 1817 en 1830 een grote Villa gebouwd. In het park werd een kunstmatige grot aangelegd, zoals we die wel vaker aantreffen bij paleizen of buitenverblijven uit die tijd.

De Villa die we nu kunnen bewonderen is het werk van de architect Luigi Rovelli, die het in 1890-1903  bouwde voor de familie Borghese – Cavazza. De Villa is gebouwd in Neogotisch – Venetiaanse stijl. Opvallend is de toren (1900-1903) die rijk is versierd, met o.a. bloemmotieven.

Rondom de Villa is een schitterende terrasvormige tuin aangelegd, met perfect onderhouden perken waarin u o.a. het wapen van de familie De’Ferrari ontdekken kan. Deze familie liet de tuin aanleggen. Duidelijk te zien is dat het geheel werd ontworpen om zowel vanuit het water als vanaf het land bekeken te worden. Er zijn veel bomen die behoren tot de flora van Noord-Amerika en Noord-Afrika en naaldbomen die we in Oost-Europa vinden. Maar ook de mediterrane streken zijn goed vertegenwoordigd, terwijl palmen die van de Canarische eilenden komen rondom de Villa staan. Onderin de tuin, aan de oever van het meer, staan de vruchtbomen: kaki’s, citroenen, peren, granaatappels, sinaasappels, grapefruits, olijven, en nog veel meer.

Het parkgedeelte van het eiland, dat aangelegd is op de vlakke “staart” van de komma, is het wildste en meest tot de verbeelding sprekende deel. Ook hier vinden we weer een ongelooflijk grote collectie bomen (o.a. cypressen eiken, ceders, populieren platanen, dennen en sparren) die overal vandaan zijn gehaald om dit schitterende, geheimzinnige paradijs te scheppen.

isola-del-garda-4

isola-del-garda-2