Wat doen de Italianen met Pasen?

Pasen in Italie. In Italie is er geen eerste en geen tweede Paasdag. Pasen (Pasqua) is op Zondag en Pasquetta (kleine Pasen) is op Maandag. Er is een spreekwoord in Italie ”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Dit geeft aan dat je Pasen in , in tegenstelling tot kerst, niet persé in huiselijke kring gevierd hoeft te vieren. Vele Italianen gebruiken de Paasdagen voor leuke uitstapjes. Natuurlijk wordt er wel veel gegeten en op Zondag vindt er een traditionele uitgebruide Paaslunch plaats.

Pasquetta staat altijd in het teken van uitstapjes maken naar het platteland om er te picknicken of te barbecueën. Elk jaar weer leidt dit tot een grote chaos op de Italiaanse wegen.

In Rome  wordt traditiegetrouw door de Paus de Paasmis gehouden. Tijdens deze mis spreekt hij het Urbi et Orbi uit vanaf het balkon van de Sint-Pieter, om 12 uur ’s middags. Ook bedankt hij, in het Nederlands, voor de uit Nederland afkomstige bloemen.

En natuurlijk eten de Italianen allemaal na de lunch La Colomba. De Colomba is een zoete cake, net als de ‘panettone’ met kerst, maar dan in de vorm van een duif, het symbool van de vrede.

Holland Italia Events wenst iedereen

 

Buona Pasqua

Fijne Paasdagen