Rijst uit Verona

Vialone Nano is rijst uit de omgeving Verona

Vialone Nano rijst is een typische rijst soort  de omgeving tussen Verona en Mantova. Vialone Nano is een van de vele rijstsoorten in Italie, maar  heeft als enige rijstsoort in Europa een beschermde geografische aanduiding. Het is waarschijnlijk de oerrisotto, heeft een stevige beet en een korte kooktijd van 13 minuten en is het stokpaardje van Gabrielle Ferron  uit Isola della Scala. Er wordt niet alleen Risotto gemaakt van de rijst, maar ook Grappa, de Risini (soort gebak dat wordt gegeten tijdens het ontbijt met een Caffe) soepen etc. Ieder jaar in oktober / november worden er  in de rijstgebieden Risotto Feesten georganiseerd waar alle producenten en restaurants Risotto gerechten aanbieden. Natuurlijk is Vialone Nano niet de enig rijst soort in Italie. Piemonte en Lombardije kennen nog veel meer soorten rijst.  De noord Italianen eten veel rijst…..Risotto is net als pasta een voorgerecht.

  • De rijt korrel kan tweemaal zijn gewicht in vocht opnemen
  • Van de koning van de risotto in het gebied rondom Verona is: Gabriele Ferron
  • De rijstmolen van de Ferrons is al zes generaties (sinds 1650!) in gebruik

Risotto is een rondkorrelrijst die veel vocht (en dus smaak) kan absorberen en veel zetmeel bevat die tijdens het koken samen zorgen voor de plakkende smeuigheid. Er ontstaat een romige structuur maar de rijst houdt nog wel een stevige kern en valt niet uit elkaar.

Risotto gerechten komen vooral uit Noord-Italie, waar ”risotto rijst” goed groeit. Per streek verschilt de ‘bite’. Zo is die in Venetie zo stevig dat wij Nederlanders vermoeden dat de rijst niet helemaal gaar is. De risotto uit Milaan en omstreken is juist compact en romig, met een veel zachtere kern. De kooktijd en vochtopname zijn afhankelijk van het risotto-ras dat je gebruikt.

NB. Italie is een land waar veel Olijfolie wordt gebruikt, maar de Tortellini (Valeggio sul Mincio) en de Risotto worden gegeten met gesmolten boter en Grana Padano kaas. Noord Italianen eten veel risotto. Risotto is net als pasta een voorgerecht. Houd er altijd rekening mee, bij het Italiaans koken: niet te veel ingedrienten er door gooien, dat doen Italianen niet. Pizza is geen specialiteit ui Noord Italie…..Natuurlijk zijn er veel pizzeria’s in Noord Italie, maar de echte pizaaa komt uit Napels….en ook hier…..Less is more.

Productinformatie:

500 Gram.

Deze waarden gelden voor het onbereide product.

Per 100 Gram. ADH*
* aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Energie 1389 kJ
Energie 332 kcal
Eiwitten 6.7 g
Koolhydraten 80,4 g
Vet 0,4 g
Waarvan suikers 0,2 g
Waarvan verzadigd 0,1 g
Voedingsvezel 1 g
Zout 5 mg