Siena, prachtige stad in het hart van Toscane

Wat is er nu mooier dan heerlijk slenteren door de prachtige stad Siena, met zijn eeuwenoude gebouwen, smalle straatjes, mooie doorkijkjes en prachtige winkels.

Siena, prachtige stad in het hart van Toscane ligt in heuvelachtig gebied en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena.
Het middeleeuwse karakter van de stad Siena is erg goed bewaard gebleven, Siena herbergt nog vele historische bezienswaardigheden, schitterende pleinen en nauwe steegjes.

Piazza del Campo
Het hart van Siena is de Piazza del Campo, dit schelpvormige plein, is gebouwd precies op het punt waar drie heuvels samenkomen. De Piazza del Campo is verdeeld in 9 vakken, dit ter herinnering aan de 9 heren die de stad tussen 1285 en 1355 bestuurden. Bijna alle belangrijke straten en steegjes, komen uiteindelijk uit op dit mooie plein. De vele terrassen  rond het plein bieden een prachtig uitzicht op het Palazzo Publico (het gemeentehuis) en de 102 m. hoge Torre del Mangia. Het is mogelijk om deze toren te beklimmen. Vanaf deze toren heeft u een fantastisch uitzicht over het plein en over Siena. Recht tegenover de Palazzo Publico ligt de Fonte Gaia (bron van de Vreugde). Het verse water uit deze bron is afkomstig uit de omliggende heuvels en stroomt door kilometerslange aquaducten en tunnels naar de fontein.

siena, prachtige stad in het hart van Toscane

 

De Palio, paardenrace
Met deze feestelijke traditie herleeft de oude stad en trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit de gehele wereld. De Palio vindt 2 keer per jaar plaats, nl. op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell Assunta). De stad is verdeeld in 17 stadswijken (contrade). Elke contrade heeft zijn eigen naam, vaandel en kerk. Tijdens de Palio nemen 10 contrade het tegen elkaar op in ieder hun eigen antieke kostuums. De andere 7 wijken mogen dan het volgende jaar deelnemen aan de Palio aangevuld met 3 andere wijken die door loting worden gekozen.

Zoals eerder vermeld heeft elke wijk een eigen wapen, vaandel en kerk waarin vaak een dier centraal staat. Zo zijn er door de hele stad een adelaar, rups, slak, uil, draak, giraf, stekelvarken, eenhoorn, wolf, schelp, panter, schildpad en ram te vinden. Het is erg leuk om op zoek te gaan naar deze verschillende dieren die worden afgebeeld op vlaggen, kerken, fonteinen van de verschillende wijken.

Duomo di Siena
De eerste steen werd in 1210 gelegd maar het duurde pas tot ver in de 14de-eeuw voordat de kerk zo goed als voltooid was. Door de hoge kosten en de pestepidemie werd de bouw stopgezet en zie je aan de rechterkant dus nog een stuk muur dat nog niet helemaal klaar is. De Duomo is gemaakt van wit en zwart marmer, de kleuren van Siena. Tot deze werkelijk schitterende kathedraal behoren ook een bibliotheek en een baptisterium. Op de prachtige marmeren vloer van de kathedraal zijn 50 vakken te zien met daarop Bijbelse verhalen en andere religieuze afbeeldingen.

Duomo di Siena

Duomo di Siena

Neem ook zeker een kijkje in de schitterende bibliotheek, hierin zijn verschillende oude manuscripten te vinden en schitterende fresco’s van Pinturicchio.

Duomo di Siena - Holland Italia Events

Duomo di Siena, fresco’s

 

Het is een stad om doorheen te dwalen, achter elke hoek is weer iets niets te zien. Geniet op een van de vele terrasjes van de heerlijke zoete gerechtjes, panforte, ricciarelli, amaretti, cavallucci en cantuccini. In de smalle straatjes ruikt het heerlijk naar deze lekkernijen.

Siena is gemakkelijk met de auto te bereiken. Er is voldoende parkeerruimte bij Santa Catarina. Vandaar loop je zo (via roltrappen) de binnenstad van deze prachtige stad in.

Kortom, Siena, prachtige stad in het hart van Toscane, is zeer zeker een bezoekje meer dan waard.

siena, prachtige stad

Siena