Truffels Piemonte

Ieder jaar gaan we op Truffelreis naar Piemonte. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met de truffels?

Piemonte is een Italiaanse regio in Noord Italia die vooral bekend is om het lekkere eten (denk aan de Slow Food beweging), top wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Nebbiolo en Truffels uit Piemonte.

Vooral in het plaatsje Alba staat bekend om haar truffels. Eind September begint de jacht op witte truffels in Piemonte. Maar liefsts  4720 truffelhunters wrijven zich in de handen. Het gaat weer beginnen. De witte truffel uit Alba kostte afgelopen seizoen maar liefst 700,00 euro voor 100 gram.

Weetjes over de Witte Truffels uit Piemonte (eigenlijk uit Alba dus):
* De Witte Truffel van Alba, de tuber magnatum pico, is de meest gegeerde van allen die van een massale internationale belangstelling geniet.
* s’ nachts, ver weg van alle indiscrete blikken, gaat de truffeljager op pad op basis van z’n notities van de jaren vooraf want waar hij vorig jaar een kanjer vond, zal hij ook nu wellicht een kanjer vinden. Dat zijn nu éénmaal de wetten van de natuur. Met z’n map in de hand maar vooral met de reukzin van z’n hond, de échte winnaar op het eind van het seizoen, slaagt hij erin z’n jaarinkomen te verdienen met amper 3 maand werken. Bent u jaloers? Start dan maar met de aankoop van een truffelhond die speciaal afgericht wordt: dat kan u flink kosten (1500 € tot 5000 € en meer)
* Waar de beste wijnen ter wereld ontstaan (Barolo-Barbareso-Roero Riserva) is ook meteen het meest geschikte terrein voor Witte Truffel, minder dan 700 meter hoogte. De wortels van de plant hebben vocht nodig en daarom zijn nu net de einde zomer regenbuien enorm noodzakelijk.
* Daarom is natuurlijk de regio van Alba, met de Witte Alba Truffel écht wel enorm verschillend toz van de truffels van andere zones zoals Asti en Alessandria. Dat smaak je vooral!
* Laat je niet bedotten met Witte Alba Truffel. Waar moet je vooral opletten om niet thuis te komen met iets wat na een paar uur niet in de verte lijkt op wat je moet verwachten van een Witte Alba Truffel? Zorg er bij voorbeeld voor dat je geen truffel koopt waar in mogelijke gaatjes nog aarde zit. Die aarde weegt en je hebt tenslotte een prijs die je neertelt. Check of de geur over de gehele truffel écht wel juist zit en vooral ook na te gaan of de truffel niet overrijp is. Een truffel die bestuift is met farina van maïs om zo de juiste kleur te geven is zeker een foute aankoop, en ga zeker na of de truffel niet opnieuw samengesteld is na een mogelijke verkeerde wijze van uit de grond halen van het prestigieuze goud. Een truffel dient ook schoon te zijn, dus je mag geen spoortje meer terugvinden van hoe ze uit de grond gehaald is.
* Hou bewaar je jouw meest begeerde “hebbeding” De truffel wordt bewaard in de koelkast bij 3 tot 6 graden, zonder gewassen of schoongemaakt te worden. Best in huishoudpapier bewaren en in een glazen bokaaltje. Als de truffel goed bewaard wordt, kan men zo’n 10 dagen genieten. Als de truffel soft wordt, moet deze onmiddellijk geconsumeerd worden.
* Welke prijs betaal je voor Witte Alba Truffel?
Dat hangt af van de condities die er zijn de maanden vooraf. Is er genoeg regen, is de ondergrond kwalitatief genoeg, zijn de condities tussen het uit de grond halen van de truffel en verkoop optimaal?

Prijzen van de afgelopen jaren:

 

 • 2005: een normaal seizoen met een gemiddelde prijs van 250 tot 350 €
 • 2006: dit jaar telde men zo’n 300 à 350 € neer voor het gegeerde goedje
 • 2007: een jaar van enorme schaarste, prijzen die de hoogte ingaan tot zelfs 750 €
 • 2008: een evenwichtig seizoen, zo’n kleine 350 €
 • 2009: herhaling, evenwichtig seizoen, 350 €
 • 2010: laatste punt ooit 250 € , én iedereen aan de truffel want er is “overvloed”
 • 2011: stijgende lijn… 400 €
 • 2012: het zwarte jaar, 600 € telt u neer voor 100 gram
 • 2013: een perfect jaar, slechts 250 €
 • 2014: een jaar dat sinds 2000 als het beste truffeljaar kan gelden met 200 €
 • 2015: een bijzonder moeilijk jaar, enorme schaarste 400 €
 • 2016: op voorwaarde van weinig zon in juli, 300 à 350 €
 • 2017: maar liefst 700,00

 

Van 29 t/29 Oktober 2018 gaan we weer op truffelreis naar Piemonte. Heb je zin om mee te gaan? Stuur ons even een maitlje. Het gaat om een mooi, compleet en exclusief  lang weekend lekker eten, leren koken bij Marchesi di Barolo, truffelzoeken en Turijn bekijken.