Wanneer drink je Latte Macchiato?

Het is weer zomer in Italië. De toeristen zijn overal aanwezig en jawel hoor….er wordt weer volop Latte Macchiato gedronken.

De Italianen zelf drinken gedurende de dag meestal een espresso, een klein kopje koffie dat ze in een slok achteroverslaan. Als je in Italie een espresso wilt bestellen, vraag dan niet om un espresso maar om un caffè. Na de maaltij kun je ook kiezen voor een caffè corretto, een espresso met een scheutje grappa.

Als je espresso te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo. De barista laat dan extra water door de machine lopen zodat de koffie minder sterk wordt. Vind je dit nog steeds te sterk, kies dan voor een caffè americano: een espresso met een kannetje heet water zodat je zelf de sterkte kunt bepalen. Let wel: een echte Italiaan zal nooit een caffè americano bestellen. Deze variant is speciaal voor buitenlanders die de Italiaanse koffie te sterk vinden.

De bekendste koffievariant die gemaakt wordt op basis van espresso, is de cappuccino. Cappuccino is espresso met warme melk en melkschuim. Let wel: een Italiaan drinkt alleen in de ochtend cappuccino. Een cappuccino na 12 uur kan eigenlijk niet. Italianen gruwen bovendien van een cappuccino na het avondeten. Een latte macchiato is een alternatief voor cappuccino. Deze bestaat uit heel veel melk met een beetje koffie. Verwar deze koffievariant niet met de caffè macchiato, ofwel een espresso met een klein ‘vlekje’ (macchiato betekent ‘gevlekt’) warme, schuimige melk.

Cappuccino en Latte Macchiato worden gedronken bij het ontbijt. Of misschien rond een een uur of tien. Maar na de maaltijd of in de avond is het not done om een een Cappuccino of Latte Macchiato te drinken. En helemaal niet in de zomer op een zonnig terras. Je ziet de Italianen denken: Behhh Melk drinken na de maaltijd? Melk drinken op een zonnig terras? Nee, geef ons gewoon lekker een Aperitivo!