Venetië Gourmet en Wijnreis

Gewoon de allerleukste gourmet en wijnreis Venetië

Ga je mee naar Venetië? Van 18 t/m 21 maart  en van 11 t/m 15 november of gaan we op gourmet- en wijnreis naar Venetië.

Je bent wellicht wel eens een dagje in Venetië geweest. Maar hoe zou het nu zijn om een lang weekend alles te leren over de unieke eetcultuur van Venetië,  te dineren  en/of lunchen in toptenten, wijntje hier en daar en koffie drinken bij het befaamde Florian? Natuurlijk slaan we de beroemde ""Apertivo Cultuur"" van Venetië niet over. Je zult verstelt staan! 

Venetië was tot en met de 18de eeuw een wereldmacht, een onafhankelijke republiek, De Venetianen voeren met hun schepen naar de ''Orient'', naar Griekenland, Turkije, Egypte, etc.  Er gingen vaak  kruiden en en buitenlandse gebruiken mee terug.  Hierdoor heeft Venetië een prachtige eigen eetcultuur ontwikkeld! De stad wordt omgeven door de zee en in het noorden grenst het aan de wijngebieden van de Veneto. Denk o.a aan het grote Prosecco gebied. Wat wil je nog meer?  In Venetië kun je onwijs goed eten. 

 

Als de toeristen verdwenen zijn komen de Venetianen samen om een Ombra te drinken en Cicchetti te eten.  Wat? Ik leg het uit.  In Venetië is alles anders, zo ook de taal!

 

Laat ik beginnen met een beetje Venetiaanse les!

Een Bacaro is een (kleine) bar. Het woord is afgeleid van van de Romeinse naam Bacchus, de God van Wijn. Bacari (meervoud van Bacaro) zie je vanuit de verte. Het is er altijd druk en iedereen staat met een wijnglas in de hand. Ze drinken een Ombra. Het woord Ombra betekend eigenlijk schaduw, maar hier in Venetië is een Ombra, een glas wijn. Toen er vroeger nog geen airco's waren moest de wijn op de een of andere manier koel blijven en werd daarom in de schaduw gezet. De Venetianen kwamen er graag even samen om iets te drinken. Er werden (en worden) nog steeds typische Venetiaanse Tapas bij geserveerd: die heten Cicchetti.  Cicchetti bestaan uit sarde in saor (sardines in een zoetzure saus), capesante gratinate (gegratineerde sint-jakobsschelpen), seppie alla veneziana (inktvis), polpettine (gehaktballetjes), baccalà mantecato (crème van gezouten en gedroogde kabeljauw), Venetiaanse crostini, garnalen, artisjokken en nog veel meer. De Bacari vind je niet aan San Marco plein, maar juist in de kleine Calle. De Calle zijn de steegjes. Tijdens de Gourmet & Wijnreis Venetië gaan we zeker veel traditionele Bacari (zie filmpje) bezoeken. 

Heb je zin gekregen om mee te gaan op deze culinaire ontdekkingsreis door Venetië? 

Programma Venetië gourmet- en wijnreis reis

Dag 1 -Aankomst in de ochtend met de KLM vlucht.  We wachten op je op het vliegveld om vervolgens met taxi boten naar het hotel te varen. De tocht van het vliegveld naar het oude centrum is al een belevenis op zich. Zo indrukwekkend! Langs vele eilandjes en typisch Venetiaanse tafereeltjes. We checken in in het hotel.  Natuurlijk gaan we direct heerlijk lunchen met lekkere wiijn in een authentiek Venetiaans restaurant. 

Dag 2 - We gaan samen naar de food markt en op exclusieve kookles bij een Venetiaanse chef op een prachtige locatie. We maken een compleet menu.  In de namiddag gaan we zeker even een ombra doen bij een Bacaro. Er is ook tijd voor een  bezoek aan de San Marco Kerk en Palazzo Ducale.

Dag 3: - In de ochtend gaan we even echt koffie drinken bij Florian alvorens we met de Vaporetto naar het beroemde restaurant  Da Romano op het eiland Burano gaan.

Dag 4: - In de ochtend is er nog  vrije tijd. We gaan wijnproeven & lunchen(3 verschillende soorten wijnen uit de Veneto)  Harstikke leuk.  Om 15.00 uur gaan we met de taxi boten terug naar het vliegveld. 

NB. Natuurlijk is er de mogelijkheid om met de gondel te varen. Dit is facultatief en zo kunnen we wellicht uitstappen bij alweer een Bacaro. De prijs is ca 25,00 als we de gondel voor 6 personen boeken. 

NB. Uiteraard gaan we stad ontdekken met onze gids, maar iedereen krijgt tevens nog een Digital Guide mee om misschien nog meer te ontdekken van deze opzienbarende stad. 

NB. Er is  vrije tijd om San Marco Kerk, het Dogenpaleis  of 1 van de vele andere musea te bekijken. 

NB. De transfer sluiten aan op de vlucht van de KLMheen om 09.45 (aankomst in Ventië om 11.30) en vertrek om 17.55 (aakomst in Amsterdam o,m 19,55). De prijs is ongeveer euro 200,00 pp. 

Prijs Venetië Gourmet Reis

  • Euro 705,00 (reis in maart) 

  • Eruro 740,00 (reis november) 

  • Euro 150,00 toeslag voor 1 persoonskamer 

  • Euro 25,00 reserveringskosten (éénmalig, per boeking)

 

Inbegrepen in de prijs Venetië Gourmet- en Wijnreis

  • 3 nachten in een 2-persoonskamer in vier sterren hotel in het echte oude centrum van Venetië

  • 3 x ontbijt

  • Transfers met de water taxi van het vliegveld Marco Polo tot aan de voordeur van het hotel en vice versa

  • Eclusieve kookles van echte Venetiaanse Chef + aanvullende lunch (incl. wijn) 

  • Bezoek aan de groente- en vismarkt (dag 2) 

  • Middag / avond- stadswandeling met 2 x bezoek aan Bacari met hapjes en drankjes  (dag 2) 

  • Uitgebreide lunch met wijn bij Da Romano op Burano (dag 3) 

  • Koffie drinken (een Caffe kost maar liefst 11,00 per koffie) bij Caffe' Florian

  • Vaporetto kaartjes voor bezoek aan Burano

  • Lunch & Degustazione (=wijnproeverij) (dag 4) 

  • Digital Guide

  • De reis wordt begeleid door wijngids & sommelier

Niet inbegrepen in de prijs Venetië Gourmet- en Wijnreis Reis 

  • vlucht

  • toeristenbelasting

  • alles wat niet vermeld staat onder ‘inbegrepen’

 

Weetjes over de omgeving

  • Er zijn in Venetië 177 kanaaltjes / grachten, 120 kerken, 400 bruggen en 118 eilanden. 

  • Aperol Spritz is eigenlijk de Spritz Veneziano. Oorspronkelijk alleen water & prosecco, later werd Aperol toegevoegd. Het drankje komt ui Bassano del Grappa. (niet ver van Venetië)

  • Venetië heeft het smalste straatje ter wereld,  dit is Calle Varisco en is maar 53 cm breed.

  • Venetië zinkt met 1 tot 2 millimeter per jaar. Dit komt door natuurlijke oorzaken maar ook door oorzaken die aangericht zijn door de mens. De natuurlijke oorzaken, komen voornamelijk door het stijgen van de zeespiegel. De oorzaken, veroorzaakt door de mens gaan terug naar het begin van de 20ste eeuw. Er werden grote hoeveelheden water uit de grond gepompt. In de 70ger jaren heeft de regering besloten hiermee te stoppen. 

  • Venetië is op houten palen gebouwd. . Er staan meer dan 100.000 houten palen onder de eilanden. Ze komen uit  Slovenië, Kroatië en Montenegro.

  • Venetië is de hoofdstad van de Veneto regio. De regio heeft ca 4,6 miljoen inwoners. De president of de Veneto is nu (2021) Luca Zaia. 

  • De eerste casino op de wereld .‘Casino' di Venezia’ werd geopend in 1638 en wordt gezien als het oudste casino op de wereld. De Duitse componist Richard Wagner is overleden in het casino. 

  • Er worden  maar 3 tot 4 nieuwe gondeliers aangenomen per jaar. Gondelier worden is niet zo eenvoudig. Het is een baan met aanzien. Je hebt een speciaal vaarbewijs nodig om gondelier te worden. Vroeger ging het meestal  van vader op zoon en had je helemaal niets bewijs nodig.  Tegenwoordig moet je er lang voor studeren en hard trainen. 

  • Gondels zijn hand gemaakt gemaakt en bestaan uit  280 planken. Er worden  8 verschillende soorten hout gebruikt. Ze zijn allemaal ca 10.75 meter lang.