Veel mensen kennen het Gardameer, maar weten niet dat je schitterende culinaire tochten in de buurt van het Gardameer kunt maken.
Bijv. langs de rivier de Mincio, die juist in Peschiera del Garda begint! Fietsend, kanoƫnd of met de auto rijd (of vaar) je door het wijngebied van de Bianco di Custoza.
Ca. 15 km zuidwaarts bereik je Valeggio sul Mincio, bekend om dƩ echte tortellini. De tortellini wordt vrijwel altijd ''handgemaakt'' door enkele of meerdere 'huisvrouwen'. In Valeggio sul Mincio is een enorme hoge concentratie van 'top'-restaurants en in de zomer vindt er een echt tortellini feest plaats waar meer dan 3.500 gasten aan lange tafels van de met pompoen, ham of anders gevulde tortellini kunnen genieten. Om mee te mogen eten met deze tortellini happening moet je zeker een jaar van te voren reserveren.
Na de tortellini kun je verder rijden richting Mantova, een must voor kunstreizigers. Het landschap wordt nu vlakker. De druiven en olijven maken plaats voor rijst! Hier tussen Verona en Mantova zijn ontzettend veel rijstvelden. Hier wordt Ć©Ć©n van Italie's belangrijkste rijstsoorten verbouwd; de Vialone Nano. In, bijvoorbeeld, Isola della Scala zijn vele koks gespecialiseerd in het bereiden van wel 10 verschillende soorten Risotto. Zelfs de visjes die in de rijstvelden zwemmen worden verwerkt in heerlijke gerechten.
Niet ver van Mantova wordt ook nog eens de Grana Padano kaas gemaakt. Oh ja, vergeet niet de olijfolie van het Gardameer te proeven! De Olio d'Oliva Extra Vergine Gardesana. Het Gardameer is het meest noordelijk gebied in Europa waar nog een goede olijfolie gemaakt kan worden. Als je dan na de Bianco di Custoza, de tortellini met Pompoen en Risotto met Grana Padano nog een beetje trek hebt dan kun je onder het genot van een Grappa de Sbrisolona uit Mantova proberen als dessert. Hoewel, de Sbrisolone is een beetje een droge koek die eigenlijk alleen lekker wordt als je er een flinke scheut Grappa over gietā.
Waan je zelf aan het Gardameer, kijk eens hoe leuk!
Comments