top of page

Blog & nieuws
Holland Italia Events.it & wijnreizen.it

  • Foto van schrijverHolland Italia Events

Houd jij niet van Prosecco? Wat raar!

Bijgewerkt op: 18 feb. 2022

Houd jij niet van Prosecco? Ik kan me het niet voorstellen. Het is fris, fruitig, vrolijk makend en een natuurlijk product. Daar kan toch geen Ice Tea of Coca Cola tegen op. En de prijs, ach, dat zo valt ook reuze mee. Als ik hiermee de laatste frisdrank drinkers kan overhalen, ’’Prosecco koop je al voor de prijs van een literfles Ice Tea". Niet dat je dan de top der top hebt, maar goed, voor een beginnende bubbellaar is het al een hele stap.


Of denk jij dat Champagne lekkerder is? ? Nee, dat is niet zo. Champagne is iets heel anders. Prosecco is uniek!


Hoe zit dat nou met Prosecco? Is het het ongeveer hetzelfde als Champagne, Franciacorte of Cava? Ik leg het eventjes snel uit. Prosecco wordt alleen in een bepaald vastgesteld gebied gemaakt. Dat is rond de plaatsten Conegliano, Alsolo en Valdobbiadene. Ca 50 km boven Venetië en dan iets naar rechts. Cava komt uit Spanje. Kan best lekker zijn, maar heeft niets met Prosecco te maken. Champagne al helemaal niet. Champagne komt uit de Champagne streek in Frankrijk. Fraciacorte lijkt in principe op Champagne, maar komt uit Italië, niet ver van het Iseo Meer (tussen Bergamo en Brescia)


En Spumante dan? Dat komt toch ook uit Italië? Jazeker. Maar Spumante is een gewoon een verzamelnaam voor alles wat bubbelt en bruist.


Prosecco wordt gemaakt in een tank!


Niet in houten vaten, gist niet in flessen, de flessen hoeven niet gedraaid te worden. Nee, er zijn dus geen romantische wijnkelders te vinden bij de Prosecco boeren. Prosecco wordt direct vanuit de grote stalen tanks in flessen gegoten. Dat er geen lange gisting procedures in flessen, houten vaten enzo aan te pas komen wil niet zeggen dat het een ‘’inferieure'' wijn is. Helemaal niet.

Prosecco werd 2000 jaar geleden al gedronken, De naam komt van een plaatsje bij de stad Trieste. Het wordt gemaakt van de Glera druif. Deze druif wordt in de volksmond de Prosecco druif genoemd. Er wordt ontzettend veel Prosecco geproduceerd. Prosecco is inmiddels de meest gedronken bubbel van Europa. Veel meer dan de Champagne bubbels. De productie methode is vrij eenvoudig. De tank methode wordt ook Methode Charmat genoemd. Hierdoor kun je vrij goedkope Prosecco’s (in het Italiaans Prosecchi) in de supermarkten vinden. Echter, niet alle Prosecco’s zijn goedkoop.


Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van Prosecco. Kijk even op de fles of er DOCG op staat ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Dan heb je over het algemeen een goede te pakken. Mocht je nu nog iets beters willen, ga dan eens voor een Cartizze. Deze wordt uitsluitend in de omgeving van het plaatsje Cartizze gemaakt, midden in het Prosecco gebied. Het is uiteraard een DOCG wijn en meestal kom je hem tegen in de versie DRY, dus iets zoeter. Uitermate geschikt om te serveren bij het dessert.


Ikzelf drink het liefst droge wijn dus ook droge Prosecco. Daarom neem ik geen Dry, Demi Sec, Doux, Extra Dry en dergelijke. Ik ga voor de BRUT, EXTRA BRUT of beter nog BRUT NATURE. Deze zijn het droogst van allemaal en daardoor volgens mij ook het gezondst ! Een Brut heeft maximaal 12 gr aan restsuiker, een EXTRA BRUT nog veel minder.


De prijs van een prosecco in Nederland ligt tussen de 5,00 euro (ai ai ai) en 18,00 euro. Nou aan de prijs kan het toch niet liggen dat jij niet van Prosecco houd?Boek alvast je vlucht naar Italië
135 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page