top of page

Blog & nieuws
Holland Italia Events.it & wijnreizen.it

  • Foto van schrijverHolland Italia Events

Het mooiste moment van de dag

Bijgewerkt op: 21 feb. 2022

Aperitivo Italiano. Wat wil je nog meer?


Wat is nu leuker dan aan het einde van de dag een drankje doen met vrienden en collega's? Niet zoals je in Nederland vaak ziet, met slechts een biertje of een glas wijn! Nee ik wil niet direct dronken worden. Ik wil er wel een hapje bij!


De Apertivo zoals het Italia gaat werd in 1786 geintroduceerd door meneer Antonio Benedetto Carpano, Hij bedacht een wijntje met verschillende kruiden en specerijen; de Vermouth. De ''apetito'' (eetlust) moest immers op gang gebracht worden. Van Turijn is het naar alle steden van Noord Italië gegaan en verder...


In Florence werd het Negroni, in Milaan Campari, in Brescia Pirlo in Venetie en Verona Aperol Spritz. Tegenwoordig is in heel Italië de Apertivo een belangrijk onderdeel van de dag. Met locale hapjes, van olijven tot vis van polenta tot pasta!


In de jaren 90 deed voornamelijk in Milaan de Happy Hour zijn intrede. Nee, niet de Happy Hour die wij misschien kennen van de Costa's waar je zoveel mogelijk kunt drinken voordat de avond echt begint....Nee, zeker niet. Het gaat nog steeds om een echte Aperitvo Italiano , Met hapjes en zelfs complete pasta buffetten.Tegenwoordig kent iedere Italiaan de Apericena. Ken jij het al? Het is een combinatie van Aperitivo en Cena (=avondeten). Oftewel een aperitief met zowaar een goot buffet van hapjes en meer. Zowel lokaal als exotisch.


Wat is het leven toch mooi! Viva l'apericena

NB. Toch nog even een opmerking over de Apertivo. Eigenlijk komt de Aperitivo helemaal niet uit Italië maar uit Griekenland. In de vijfde eeuw ontdekte de Griekse arts Hippocrates een remedie voor patiënten die leden aan gebrek aan eetlust; een brouwsel op basis van witte wijn, bloemen, absint en ruit. Eeuwenlang werd deze Vinum Hippocratum voorgeschreven om gebrek aan eetlust te bestrijden. Pas in de middeleeuwen kwam men erachter dat het niet zozeer de combinatie van ingrediënten dan wel de bittere smaak van het drankje voor genezing zorgde. Het is dus niet toevallig dat de tegenwoordige Aperitivi (meervoud van Aperitivo) enigszins een bittere smaak hebben.


Wil je Dom van Milaan eens bekijken? Koop hier je tickets
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page