top of page

Blog & nieuws
Holland Italia Events.it & wijnreizen.it

  • Foto van schrijverHolland Italia Events

Ik wil een hond, een witte truffelhond

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Er is een run op puppies tijdens de corona tijd. Ach, een hond is toch harstikke leuk gezelschap tijdens de lockdown. Misschien wil ik wel een witte truffel hond!


Een witte truffel hond is een Lagotto Romagnolo en helemaal al niet wit. De witte truffel hond is opgeleid om de peperdure witte truffels te zoeken in de buurt van Alba in Piemonte.


Afgelopen jaar was de prijs van witte truffels maar liefst ca 3500 euro per kg. Dus zo''n truffelhond loont zich eigenlijk wel. Echter, een goede truffelhond kost al gauw 5000 euro. De trifulau geven niet zomaar hun troef uit handen. Om van Lagotto Romagnolo puppie een echte truffelhond te worden gaan er jaren van training vooraf. De trifulau, (de truffelboeren) passen natuurlijk goed op dat hun honden niet gestolen worden. In de herfst wanneer de truffels rijp zijn is heerst er Truffelgekte. Je hoeft immers maar een paar joekels te vinden!


Als de hond goed is opgeleid kan het witte truffel zoeken beginnen. Truffels zijn een soort paddenstoelen, zwammen en groeien onder de grond. De smaak is sterk en uitgesproken. Het ruikt naar knoflook, maar ook weer niet. Er werden wel eens truffels gezocht met varkens maar dat was niet zo handig. Als je moet kiezen tussen een varken en een hond is een hond de beste keuze. Je kunt honden immers beter opleiden, ze kunnen aan de lijn lopen en eten minder snel de truffel zelf op.


De truffelhond van Sig. Natale, de trifulau heet Lucy. Ze is bruin, Ze gaat met ons het bos in, ze rent, zoekt en speurt. Ze wordt toegesproken door Natale en krijgt af en toe een brokje. En dan graaft ze, ca 25 diep in de grond....we ruiken het. Het kostbare witte goud uit Alba.


Op veel plekken in Europa worden zwarte truffels, herfst truffels, zomer truffels etc gevonden. Echter, vrijwel nergens anders dan in de buurt van Alba eo in Piemonte worden de hele zeldzame witte truffels gevonden. Het witte goud van Alba. De smaak van witte truffels is nog intenser. De truffels zijn een rariteit,. Dit komt volgens kenners omdat er juist hier meer mineralen in de bodem zitten die juist geschikt zijn voor de groei van deze truffel. Regen en lagere temperaturen zorgen ook voor het betere gedijen van truffels.


Het is de herfst delicatesse bij uitstek. Tijdens de jaarlijkse Fiera del Tartufo in Alba (soort beurs van witte truffels) vliegen helicopters af en aan met aan boord wereld beroemd top chefs van de beste restaurants van de hele wereld. Dit internationale truffel event wordt alweer georganiseerd sinds 1929, Wie kan de beste truffels op het menu zetten? In 2020 is de duurste truffel naar Hong Kong gegaan Er is 100.000 euro voor 910 gram betaald.


Ja, misschien is een witte truffelhond zo gek nog niet.


NB. Ieder jaar ga ik met een groep enthousiast wijn- en kookliefhebbers naar de Piemonte. Zo kreeg ik op de zondag ochtend een appje van de trifulau, dat de ik maar moest zorgen dat we iets later aan zouden komen, dat ons busje maar een paar rondjes extra moest rijden. Ja ja....we moesten wachten op Ronaldo die ook aan het truffel zoeken was en daar geen toeschouwers bij wilde.


Heb jij ook zin om mee te gaan op witte truffelreis, kijk eens op https://www.hollanditaliaevents.nl/truffelreis-wijnreis-piemonteRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page