top of page

Blog & nieuws
Holland Italia Events.it & wijnreizen.it

  • Foto van schrijverHolland Italia Events

Tortellini feest in Valeggio

Bijgewerkt op: 24 jan. 2022

Wijnfeesten, bierfeesten, ken je toch? Nou, ieder jaar in juni vindt er ook echt Tortellini Feest plaats in Valeggio sul Mincio, zo'n 15 km onder Peschiera aan het Gardameer. En nee, het is niet zomaar een lullig feestje. Het is een joekel van feest. Eigenlijk is de naam van het feest ''Festa del Nodo d'Amore.


Er staat een lange tafel van 1 km waar 3300 gasten aan zitten, die samen ca 900.000 tortellini's (in het italiaans Tortellini) opeten met daarover ca 500 kg Grana Padano kaas en 4500 liter Bianco di Custoza wijn opdrinken. De 17 restaurants en ''pastifici'' (tortellini makers) uit het het inmiddels wereld beroemde tortellini stadje werken maandenlang om dit unieke event te kunnen realiseren. De prijs om hier bij te zijn is 120 euro persoon. Hiervoor krijg je dan eerst wel een apertivo. Er is muziek, er wordt gefeest, wijn is voldoende aanwezig en uiteraard een niet aan te slepen hoeveelheid tortellini. De eerste keer dat het feest georganiseerd werd was in 1993 ter ere van het toen 600-jarige bestaan van de (verdedigings) brug over de Mincio rivier (eigenlijk is het een dam) die door Gian Galeazzzi Viconti uit Milaan gebouwd werd. De lange tafel staat daarom ook juist midden op deze brug. Het uitzicht is verbluffend. Je waant je even in een sprookje.


Waarom heet dit nu Festa del Nodo d'Amore oftewel het feest van liefdesknoopjes? Gewoon omdat de tortellini in dit stadje Liefdesknopen, Nodi d'Amore genoemd worden. Ze worden door voornamelijk vrouwen uit de buurt met de hand gemaakt. Vrouwen handen zijn kleiner en daardoor iets geschikter. De receptuur is eenvoudig: meel, eieren en water, echter om de de deeg te verwerken in liefdesknoopjes is enige ervaring noodzakelijk. Deze tortellini uit Valeggio hebben niets te maken met de tortellini die je in plastic verpakt bij de supermarkt koopt. Ook niet bij de Italiaanse supermarkt. De tortellini uit Valeggio zijn handgemaakt en vers. NB. er worden ook glutenvrije tortellini gemaakt.


Traditie is in Italië belangrijk. De zondagmiddag lunch met de gehele familie is een een abosolute must. Vandaar dat de meeste tortellini op zaterdag ochtend, wanneer ook de weekmarkt plaats vindt, verkocht worden. De Tortellini Classico zijn die, die gevuld zijn met vlees. Echter, er zijn 10tallen verschillende versies in omloop: met pompoen, ricotta, truffel en zelfs me chocolade. De Tortellini di Valeggio Classco kosten maar liefst 28 euro per kg. Ze worden gegeten als voorgerecht. En nee, niet met tomatensaus ofzo. Ook niet met olijfolie. Gewoon, simpel, met alleen gesmolten boter, salie en Grana Padano. Pas op, strooi er geen andere kaas over! Over de Grana Padano schrijf ik de volgende keer iets meer.
57 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page