top of page

Blog & nieuws
Holland Italia Events.it & wijnreizen.it

  • Foto van schrijverHolland Italia Events

Amarone, ik ben klaar met de lockdown

Bijgewerkt op: 3 mei 2021

Jazeker ik houd van Amarone. Amarone is de koning van de Italiaanse wijnen, de lekkerste uit Veneto, toch?


De wereld zit op slot, het is koud en daar zit ik dan alleen op de bank voor mijn houtkachel in het anders zo prachtige en levendige Bardolino. Het is guur buiten. Iedereen, ik zeker ook. is het zat. Zo ontzettend zat.


Zal ik nu toch echt? Nee, dat kan toch niet? Een Amarone, is duur, hoort bij goed gezelschap tijdens een speciale gelegenheid toch? Nou voor mij is het nu een speciale gelegenheid. Ik ben klaar met de lockdown en wil genieten!


Wat is er toch zo bijzonder aan de volle rode wijn die iets van kruiden, vanille, kersen, en chocolade heeft? Eigenlijk moet ik even bij het begin beginnen. De Amarone komt uit de Valpolicella. Dat is een wijngebied in de Veneto, tussen Verona en het Gardameer. Het is er prachtig. heuvelachtig, je kunt er de lekkerste risotto's, kazen en salami's vinden. Wat mis ik het nu toch om er even met mijn autootje heen te rijden en stoppen op het plein van Sant Ambrogio en mijn 'oudere vrienden' op de zoeken en samen gezellig een wijntje te drinken, zoals we dat zo vaak eens spontaan doen. ''Karlien passi per bicchiere''? Het gaat nu niet. Het maakt me triest. Enfin, ik vertel verder over de Amarone.


De naam ''Valpolicella'' komt uit het latijn, “Vallis polis cellae“ dwz ''Dal van vele (wijn) kelders'' Zou het zo zijn dat er hier twee eeuwen geleden al een lekkere Valpolicella gedronken werd? Ik geloof het. Er worden tegenwoordig 4 wijnen gemaakt in de Valpolicella; Amarone, zijn jongere broertje Ripasso, de zoete dessert wijn Recioto en de Valpolicella Classico. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn nergens anders te vinden; Corvina Veronese, de Rondinella en de Molinara. Deze druiven moeten minimaal 85% van de wijn uitmaken. Eventueel kan de wijn worden aangevuld met andere niet inheemse druiven als Rossignola, Negrara, Trentina, Barbera of Sangiovese. Deze secundaire druivensoorten mogen maximaal 15% van de wijn uitmaken. Het is toch wel een hele bijzondere wijn. Mij glas staat klaar. Lekkere Monte Veronese, mostarda en salami liggen op het plankje ernaast.


Amarone della Valpolicella Voor de Amarone worden alleen de beste druiven van de tros gebruikt en dat zijn meestal die, die het meeste zon gekregen hebben, dus de buitenkant van de wijntros. In het dialect van de Valpolicella noemen ze deze "'de oren van de wijntros'' de "Recie".

Deze mooie prachtige zoete druiven worden 4 maanden gedroogd. In kistjes worden ze opgestapeld en nu moet de wijnboer ervoor zorgen dat ze zonder vocht en regen kunnen drogen. Vaak worden hier hele grote foehns en ventilatoren voor gebruikt. Pas in januari worden ze dan eindelijk geperst. Dit levert een hoger suikergehalte, en daardoor meer geconcentreerde wijn, op.

In tegenstelling tot de Recioto della Valpolicella worden de druiven volledig gegist. De Amarone della Valpolicella rijpt op houten vaten (min 3 jaar) en vervolgens rijpt hij verder in de fles alvorens te worden gedronken. De Amarone is een volle complexe rode wijn.


Nu schenk ik in en geniet....... Ach de pestuitbraak van 1573 die erg heeft huisgehouden in Venetië, Mantova en Milaan, heeft immers maar twee jaar geduurd. Trouwens, het woord ''quarantaine'' komt uit het Italiaans, uit deze periode.


Misschien is de Amarone Reis iets voor jou. Zie hier https://www.hollanditaliaevents.nl/amarone-reis


Boek tip ter voorbereiding op de Amarone Reis:Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page