top of page
62456498_464031707724530_338446983452688

Gastronomisch Gardameer

Culinaire reis naar Gardameer voor food & wine lovers

Veel mensen kennen gewoon het Gardameer! Maar het gastronomische Gardameer? Culinaire reis naar Het Gardameer? Wat is dat nou? 

Wij informeren jou over leuke plekjes om te eten en te drinken in deze culinair reis naar het Gardameer. We beginnen aan de Zuidkant van het Gardameer. Langs de rivier de Mincio, die juist in Peschiera del Garda begint! Fietsend, kanoënd of met de auto rijdend  maak je kennis met de Mincio rivier en het wijngebied  van de Bianco di Custoza.

Ca. 15 km zuidwaarts bereik je Valeggio sul Mincio, bekend om dé echte tortellini.

Tortellini wordt vrijwel altijd ”handgemaakt” door één of meerdere ‘huisvrouwen’. In Valeggio sul Mincio is een enorm hoge concentratie van ‘top’-restaurants en in de zomer vindt er een echt tortellini feest plaats waar meer dan 3500 gasten aan lange tafels van de met pompoen, ham, gehakt of anders gevulde tortellini kunnen genieten. Om mee te mogen eten met deze tortellini happening moet u zeker een jaar van te voren reserveren.

Na de tortellini kun je verder rijden richting Mantova, een must voor kunstreizigers. Het landschap wordt nu vlakker. De druiven en olijven maken plaats voor rijst! Hier tussen Verona en Mantova zijn ontzettend veel rijstvelden. Hier wordt één van Italië’s belangrijkste rijstsoorten verbouwd; de Vialone Nano. In, bijvoorbeeld, Isola della Scala zijn vele koks gespecialiseerd in het bereiden van wel 10 verschillende soorten risotto. Zelfs de visjes die in de rijstvelden zwemmen worden verwerkt in heerlijke gerechten.

Niet ver van Mantova wordt ook nog eens de Grana Padano kaas gemaakt. Oh ja, vergeet niet de olijfolie van het Gardameer te proeven! De Olio d’Oliva Extra Vergine Gardesana. Het Gardameer is het meest noordelijk gebied in Europa waar nog een goede olijfolie gemaakt kan worden. Als u dan na de Bianco di Custoza, de tortellini met Pompoen en Risotto met Grana Padano nog een beetje trek heeft dan kunt u onder het genot van een Grappa, de Sbrisolona uit Mantova proberen als dessert. Hoewel, de Sbrisolone is een beetje een droge koek die eigenlijk alleen lekker is als je er een flinke scheut Grappa over giet.

 

Prijs Gastronomisch Gardameer

 • Euro 590,00 per persoon (in een 2-persoonskamer) in Hotel / Agriturismo***

 • Euro 120,00 toeslag voor een 1-persooonskamer

 • Euro 25,00 reserveringskosten (éénmalig per boeking)

 

Inbegrepen in de prijs

 • 4 overnachtingen in Agriturismo in Mozambano, temidden van olijfbomen en wijngaarden (uiteraard kun je ook een ander hotel kiezen)

 • 4 x ontbijt

 • 1 x tortellini lunch in Vecchia Bottega di Borghetto inclusief wijn en espresso

 • 1 x risotto workshop bestaande uit bezichtiging + lunch bij Ferron in Isola della Scala

 • 1 x degustazione en rondleiding Serego Alighieri: elegant en beroemd wijnhuis en 16-de eeuwse villa van nazaten van Dante Alighieri

 • 1 x bezoek aan Verona (op eigen gelegenheid)

 • 1 x welkomstdiner (3-gangen menu incl. wijn)

 • 1 x dag fietshuur om bijvoorbeeld van Peschiera del Garda naar Valeggio sul Mincio te fietsen

 • 1 x huurauto voor 5 dagen (van vliegveld tot vliegveld). Een auto voor 2 à 4 personen.

 

Niet inbegrepen in de prijs

 • vlucht

 • toeristenbelasting (direct te betalen in de hotels)

 • alles wat niet vermeld staat onder ‘inbegrepen’

 

NB. De reis is te boeken voor min. 2 personen in de periode van oktober tot en met mei (met uitzondering van grote evenementen of beurzen).

Programma voorstel

Dag 1

Aankomst in agriturismo/hotel ten zuiden van het Gardameer.  Diner ‘Cena di Benvenuto’ (= het gaat om een 3-gangen diner met wijn).

Dag 2

In Peschiera kun je met de fiets of met de auto langs de rivier de Mincio (de enige verbinding van het Gardameer met de Po rivier) richting Borghetto en daarna Valeggio sul Mincio rijden. Je luncht in het mooiste restaurant van Borghetto,  Vecchia Bottega. Natuurlijk staat er een Tortellino lunch op het programma. Na de lunch heeft u de tijd om Borghetto te bezichtigen en door de wijnvelden terug te rijden naar Peschiera del Garda.

Dag 3

Met auto rijd je naar de Valpolicella. Je bent nu in het wijn en marmer gegoed van Verona. r. De binnenstad van Verona bijvoorbeeld is bijna compleet gebouwd met dit typische ‘roze’ marmer. Een top wijnhuis is, La Foresteria Serego Alighieri gevestigd bij de gelijknamige villa uit 1600 en nog altijd in het bezit van nazaten van Dante Alighieri.  Tegen 11 uur is het tijd voor een wijnproeverij. Het gaat echt om top wijnen; Valpolicella Classico, Amarone e Reciotto. Na het bezoek zijn er verschillende mogelijkheden voor een overheerlijke lunch. Bijv. bij Antica Ostria Paverno of Osteria del Bugiardo. Nadien heeft u misschien nog zin om een van de oudste kerkjes van de Veneto te bekijken; de San Giorgio in Gannapoltron.

Dag 4

Vandaag rijd je  Isola della Scala. Hier kunt u, mits gereserveerd, deelnemen aan risotto lessen! Eerst worden de rijstvelden bezichtigd en daarna volgen de kooklessen en een afsluitende lunch.

Dag 5

Check out. Na het onbijt (in geval van zaterdag) rijd je naar de markt in Caprino Veronese, een typisch Italiaans dorp met een hele geliefde markt. Iedereen uit de buurt gaat zaterdagochtend naar de markt in Caprino, niet alleen voor de schitterende waren die worden aangeboden maar ook om een aperitief te drinken op een van de vele terrassen die het dorp kent. Misschien wilt je nu eindelijk wel eens de Spritz proberen. Verder heeft u de mogelijkheid om door te rijden naar Spiazzi (12 km) en het schitterende bedevaartsoord Madonna Corona te bekijken. Vanaf Caprino bereikt u binnen een paar minuten de Brenner autobaan bij Affi.

Weetjes over de omgeving

 • De provincie Verona is de belangrijkste wijn producerende provincie van Italië. Velen van u zullen denken dat het één van de provincies uit Toscane zal zijn, echter Verona is zeker qua ‘kwantiteit’ de grootste wijn provincie van Italië. Er worden 5 wijnen, waarvan 2 rode en 3 witte wijnen geproduceerd. De alom bekende Valpolicella wijnen (en de daarbij behorende Recioto en Amarone), de Bardolino (met de daarbij behorende Chiaretto), de Bianco di Custoza, de Soave (ten oosten van Verona, richting Venetië) en de Lugana (tussen Sirmione en Peschiera del Garda).

 • In de buurt van Verona en in het gebied tussen Pavia en Mantova zijn vele rijstvelden te vinden. Rijst heeft veel vocht en water nodig. De Po-vlakte is hier uitermate geschikt voor. Tussen Verona en Mantova wordt de Vialone Nano rijst verbouwd. Risotto is een typisch streekgerecht en het valt best mee om te leren een goede risotto te maken.

 • Het Gardameer is de meest noordelijke streek in Europa waar nog een goede kwaliteit olijfolie gemaakt kan worden. Alle olijfolie is aan het Gardameer en omgeving ‘Olio d’Oliva Extra Vergine’; dus de beste kwaliteit met een zuurgraad onder 1%. Olijven zijn via Griekenland naar Italië gekomen. Aan het Gardameer is de olijfoogst zo rond eind oktober / begin november.

 • In april vindt in Verona een hele belangrijke wijnbeurs plaats. Het gaat om de Vinitaly: Dit is na Bordeaux de grootste wijnbeurs van Europa.

 • Het aperitief die u onmogelijk kunt vermijden tijdens een bezoek aan het Gardameer is ‘Spritz’. Dit aperitief wordt door echt iedereen voor de lunch gedronken. Het is ½ aperol, ½ prosecco en een scheutje water met bubbeltjes en een schijfje sinaasappel. Heerlijk.

 • In het gebied tussen Verona en het Gardameer en rondom het meer zie je heel veel kiwi bomen. Kiwi is oorspronkelijk geen product uit Italië geweest. In de 70-er jaren is een wereldberoemde acteur (helaas is hij alleen maar wereldberoemd geworden in Verona) op vakantie gegaan naar Nieuw Zeeland. Hij merkte dat het klimaat wel erg overeenkwam met dat van het Gardameer. Toen hij thuis kwam is hij begonnen met het planten van de eerste kiwi bomen. Dat is een heel groot succes geworden. Nu vind je overal kiwi bomen.

 • Daar waar goede wijn wordt gemaakt wordt ook een goede grappa gestookt. Althans dat zeggen de mensen uit de Veneto! Grappa wordt veel gedronken….je staat er versteld van. Er zijn mensen die ’s morgens in de bar hun caffè corretto drinken. Dat is espresso met Grappa.

 • Iedere dag is er ergens een markt. En deze markten worden door de Italianen heel erg druk bezocht. Je kunt er alle mogelijke kruiden, kazen of andere lekkernijen kopen.

bottom of page