top of page

Puglia en Matera reis

Weekendje weg Matera

Matera was in  2019 de Europese Hoofdstad van Cultuur zijn. Maar voor ons is Matera ook de hoofdstad van lekker eten en drinken.

Er bestaan maar weinig plaatsen in de wereld waar men zo door emotie wordt getroffen door wat eigenlijk gewoon het uitzicht is op een stad. Na de eerste kennismaking met één van de meest verbazingwekkende binnensteden van Italië kon ik mijn nieuwsgierigheid nauwelijks meer bedwingen.  Tijdens dit lang weekend Matera kun je met eigen ogen deze prachtige stad en de omgeving aanschouwen.

Matera, stad van Sassi (stenen) in Basilicata. Matera is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de kleine zuidelijke regio Basilicata, in het noorden begrensd door Campania, in het oosten door Puglia en in het zuiden en westen door Calabria.

Het gebied rondom Matera is vanaf de oude steentijd bewoond geweest. De stad zelf werd volgens overlevering door de Romeinen gesticht in de derde eeuw voor Christus. Matera bestaat uit drie delen: de Sasso Barisano, de Sasso Caveoso en het ‘moderne’ stadsdeel wat rond 1950 werd gebouwd. De twee Sassi-delen werden in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Matera is al jaren een plek van filmmakers, van Hollywood tot Cinecittà, voornamelijk voor films met een christelijke inslag, zoals s ‘The Passion of Christ’ uit 2003 van Mel Gibson. Deze film was meer controversieel en sensatiebelust dan de meeste andere films die hier gedraaid werden door Italiaanse regisseurs.

Met ongeveer 60.000 inwoners geldt Matera als een kleine provinciestad. De burgers zijn hier uitermate trots op. Maar hoe vaak komt het voor dat burgers kunnen zeggen dat zij nog in dezelfde woningen leven als hun voorouders 9000 jaar geleden.

Een  aantal van de oude huizen is  inmiddels onderdeel van hotels, waarbij elk apart huisje als suite of klein appartement dienst doet. De term die voor dit soort hotels wordt gebruikt is ‘Albergo Diffuso’. Zowel de term als het idee komen oorspronkelijk uit deze omgeving en het is pas sinds kort dat ook elders in Italië gebruikt wordt gemaakt van deze vorm van accommodatie.

Als je wilt weten hoe zo’n Sassi huis er vroeger uitzag, in de tijd dat familiegroepen van wel 10 personen een kleine woning moesten delen zonder elektriciteit of stromend water, bezoek dan één van de kleine musea van de stad waar replica’s te zien zijn of book dit lang weekend en je overnacht in een 4-sterren-hotel-diffuso. Tot in 1960 woonde het grootste deel van de bevolking van Matera nog in deze traditionele grotwoningen.

Het contrast met het leven van vandaag kan bijna niet groter zijn. Er lopen twee wegen door de Sassi die de twee oorspronkelijke delen van Matera met elkaar verbinden. Deze moeten zorgen voor het transport van goederen over de weg met daaronder een modern waterleidingnet en rioolsysteem. En omdat er maar twee straten zijn is het nog steeds noodzakelijk voor bewoners van de hoger gelegen woningen de boodschappen en goederen via de stenen trappen beneden aan de weg op te halen, hoewel de aanwezigheid van kruiers en andere dienstverleners dit ongemak een stuk lichter maakt.

Matera is al geen geheime tip meer, zo hoort het ook, dat je er een keer geweest moet zijn. Matera is verbazingwekkend. 

De Sassi di Matera  =  letterlijk: Stenen van Matera zijn prehistorische grotwoningen in de Italiaanse stad Matera in Basilicata. Het complex bestaat uit twee delen, Sasso Caveoso en Sasso Barisano.

Prijs Weekendje Weg Matera

Dimore Del’ Idris is een hotel dat bestaat uit verschillende in steen gebouwde huizen in het centrum van Matera. Er is een bar, receptie en een ontbijtzaal.

 • Euro 555,00 pp (op basis van 2 personen)

 • Euro 200,00 toeslag voor 1-persoonskamer (ook de auto voor 1 persoon)

 • Euro 25,00 reserveringskosten (eenmalig, per boeking)

 

Inbegrepen in Weekendje Weg Matera

 • 3 overnachtingen in luxe Dimore dell’ Idris

 • 3 x ontbijt

 • diner op aankomst avond (3 gangen + wijn)

 • stadswandeling met gids (min 2 personen). De nadruk zal liggen op de wijnen uit de buurt. Aan het einde van de wandeling staat een heerlijk Aperitivo voor u klaar

 • kook cursus. Je gaat samen met la chef naar de markt en dan ga jullie samen  een streek menu koken. Natuurlijk mag je het daarna ook eten.

 • huurauto voor gehele reis (van vliegveld Bari)

 

Niet inbegrepen Weekendje Weg Matera

 • vlucht

 • toeristenbelasting

 • alles wat niet vermeld staat onder ‘inbegrepen’

 

Informatie over de omgeving

 • Vliegveld van Bari ligt op 50 km, je kunt met de auto tot voor de hotelletjes rijden. Daarna moet je de auto verplaatsen naar de grote parkeergelegenheden buiten de muren. Van het hotel naar de auto is het dan 10 à 15 min lopen.

 • Er zijn vluchten van Transavia en Ryanair naar Bari.

 • Sinds 1993 staan de Sassi en het park van de rotskerken van Matera op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied zelf is 1.016 hectare groot, de bufferzone beslaat 4.365 hectare.

 • In 2019 was Matera de Europese Hoofdstad van Cultuur.

 • Overal vind je kleine authentieke restaurantjes en wijnbarretjes. Het is er nog niet duur. We raden echter aan niet te lang meer te wachten met een bezoek aan Matera, dit omdat Matera  in 2019 de Europese Hoofdstad van Cultuur zal zijn.

 • Matera staat bekend om de uitstekende gastronomie.

 • Geschikt voor de maanden September, Oktober, November, Februari en Maart.

bottom of page